Zgodovina kluba

Nogometno drušvo Beltinci je bilo ustanovljeno leta 2006, kot naslednjik propadlega NK Beltinci.

Po razpadu NK Beltinci so se mladi beltinski nogometaši odločili, da ustanovijo nov nogometni klub, ki bo začel v najnižjem rangu tekmovanja, na zdravih temeljih ter brez dolgov. Tako je bilo 14.07.2006 ustanovljeno Nogometno društvo Žuti Marki. Prvi predsednik novonastalega kluba je bil Rok Sraka.
Ker je bil klub ustanovljen prepozno, v sezoni 2006/2007 še ni imel pravice nastopa v drugi medobčinski ligi Murska Sobota. V sezoni 2007/2008 je klub začel s tekmovanjem, hkrati pa se je preimenoval v Nogometno društvo Beltinci.

V svoji premierni sezoni je klub začel nastopati v 2.MNL Murska Sobota (6.liga), kjer je takoj osvojil 1. mesto in se tako uvrstil v višji rang tekmovanja (1.MNL Murska Sobota).

Po dveh sezonah borbe za obstanek v 1.MNL, je v sezoni 2010/2011 klub osvojil 2. mesto in se uvrstil v dodatne kvalifikacije za popolnitev Pomurske nogometne lige. V kvalifikacijah jim je bil dodeljen nasprotnik z 1.MNL Lendava, ekipa iz Velike Polane. Po dveh zmagah v Veliki Polani z 1:5 in doma z 3:0, se je ekipa iz Beltinec z skupnim rezultatom 8:1 uvrstila v Pomursko Nogometno Ligo (PNL).

Sezona 2011/2012 je bila zelo uspešna, saj je klub svoji prvi sezoni v PNL, takoj osvojil prvo mesto in si zagotovil napredovanje v 3.SNL vzhod.

Od sezone 2012/2013 klub uspešno igra v 3.SNL vzhod, kjer se vsako sezono bori za najvišja mesta.

Zgodovina nogometa v Beltincih

Nogomet ima v Beltincih dolgoletno tradicijo. Z njim so se začeli ukvarjati če ob koncu dvajsetih let. Sprva so ga igrali na zelenici pri farni cerkvi, potem pa se je igranje preselilo na pašnik, na jučni strani sedanjega stadiona. Prvo igrišče je bilo urejeno ob cesti Beltinci - Gančani, ki so ga uporabljali do leta 1941, ko je dejavnost zaradi vojne za nekaj časa zamrla. Leta 1942 je takratna grofica dovolila, da so za 10 metrov razširili telovadišče ob koncu vasi. Na tem igričču so igrali prijateljske tekme v času druge svetovne vojne. Po osvoboditvi pa je Državno posestvo Beltinci nogometašem zemljišče odvzelo. V zameno so dobili na voljo zemljišče v sedanji Cankarjevi ulici.

1949-1990

Leta 1949 je bil v Beltincih ustanovljen prvi nogometni klub pod imenom Nogometni klub Mladost Beltinci, ki je bil registriran pri Mariborski nogometni podzvezi, nogometaši pa so se vključili tudi v tekmovanje okrajne nogometne lige in ga štejemo za mejnik organiziranega nogometa v Beltincih. Žal pa je klub čez nekaj časa prenehal delovati. Leta 1954 je bil ustanovljen klub pod imenom Nogometni klub Beltinci, moštvo pa je tekmovalo v vzhodni skupini Nogometne podzveze Maribor. Zaradi organizacijskih, kadrovskih in finančnih težav so prenehali tekmovati, delo v klubu pa je zamrlo. Za beltinski nogomet je bilo prelomno leto 1960, ko so delo v klubu zopet oživeli in se vključili v tekmovanje pomurske nogometne lige. Leta 1973 je pokroviteljstvo prevzela Tovarna pletenin Beltinka iz Beltinec in klub se je preimenoval v Nogometni klub Beltinka. V času pred osamosvojitvijo Slovenije so bili beltinski nogometaši sedemkrat prvaki pomurske nogometne lige in štirikrat prvaki prve soboške medobčinske nogometne lige. Pet let so uspešno tekmovali v vzhodni skupini slovenske conske nogometne lige, leto dni so nastopali v mariborsko-soboški nogometni ligi, dve leti pa v vzhodni območni slovenski ligi.

1991-1999

Po osamosvojitvi Slovenije, leta 1991, so nogometaši Beltinke iz Beltinec postali prvaki v območni nogometni ligi vzhod in se prvič uvrstili v najvišji razred - prvo državno nogometno ligo. Pokroviteljstvo je prevzelo Trgovsko podjetje Potrošnik iz Murske Sobote in klub se je preimenoval v Nogometni klub Potrošnik Beltinci.
Beltinčani so igrali 9 sezon v 1.SNL. Največji dosežek kluba je bilo 5. mesto v sezoni 1994/1995.

2000-2006

Po izpadu iz prve lige je NK Beltinci v sezoni 2000/2001 zaigral v 2.SNL, iz katere pa so še isto sezono izpadli. Klub je nato vse do sezone 2005/2006 igral v 3.SNL vzhod. Zaradi finančnih in organizacijskih težav je Nogometni klub Beltinci na koncu sezone 2005/2006 razpadel. K razpadu kluba je pripomogel predvsem veliki finančni dolg iz časa igranja v prvi ligi in katastrofalna organizacija kluba. Klub je bil zaradi odhoda večine igralcev prisiljen odpovedati nastop v naslednji sezoni.

2006 do danes

Kot naslednik kluba je bil ustanovljen klub pod imenom ND Beltinci, ki je v sezoni 2007/2008 začel nastopati v 2.MNL Murska Sobota (6. liga).


Vir: povzeto po "Feri Maučec: 50 let nogometa v Beltincih"