Zgodovina kluba

Nogometno drušvo Beltinci je bilo ustanovljeno leta 2006, kot naslednjik propadlega NK Beltinci.

Po razpadu NK Beltinci so se mladi beltinski nogometaši odločili, da ustanovijo nov nogometni klub, ki bo začel v najnižjem rangu tekmovanja, na zdravih temeljih ter brez dolgov. Tako je bilo 14.07.2006 ustanovljeno Nogometno društvo Žuti Marki. Prvi predsednik novonastalega kluba je bil Rok Sraka.
Ker je bil klub ustanovljen prepozno, v sezoni 2006/2007 še ni imel pravice nastopa v drugi medobčinski ligi Murska Sobota. V sezoni 2007/2008 je klub začel s tekmovanjem, hkrati pa se je preimenoval v Nogometno društvo Beltinci.

V svoji premierni sezoni je klub začel nastopati v 2.MNL Murska Sobota (6.liga), kjer je takoj osvojil 1. mesto in se tako uvrstil v višji rang tekmovanja (1.MNL Murska Sobota).

Ekipa po tekmi z Lipo.

Po dveh sezonah borbe za obstanek v 1.MNL, je v sezoni 2010/2011 klub osvojil 2. mesto in se uvrstil v dodatne kvalifikacije za popolnitev Pomurske nogometne lige. V kvalifikacijah jim je bil dodeljen nasprotnik z 1.MNL Lendava, ekipa iz Velike Polane. Po dveh zmagah v Veliki Polani z 1:5 in doma z 3:0, se je ekipa iz Beltinec z skupnim rezultatom 8:1 uvrstila v Pomursko Nogometno Ligo (PNL).

Sezona 2011/2012 je bila zelo uspešna, saj je klub svoji prvi sezoni v PNL, takoj osvojil prvo mesto in si zagotovil napredovanje v 3.SNL vzhod.

V sezoni 2012/2013 je klub prvič zaigral v 3.SNL vzhod in takoj osvojil 4. mesto. Vse do predzadnjega kroga so bili celo v igri za prvo mesto.
Naslednjo sezono so beltinski nogometaši osvojili solidno peto mesto.

V sezoni 2014/2015 so Žuti odigrali odlično sezono. V borbi za naslov so bili vse do zadnjega kroga, ko so se v neporednem dvoboju udarili s takrat vodilno ekipo. Infarkta tekma se je končala z rezultatom 6:4 za Odrance.

Kar ni uspelo leto prej, je uspelo v sezoni 2015/2016, ko so beltinčani suvereno osvojili naslov prvaka. Prvih deset krogov niso oddali niti točke, drugih deset pa so dvakrat remizirali in enkrat izgubili. Naslov so si uspeli zagotovili tri kroge pred koncem na gostovanju pri Gradu z zmago 0:3. Na koncu so osvojili 62 točk, kar je bilo 5 več od najbližnjega zasledovalca Mure.
V kvalifikacijah za Drugo ligo je Žutim bil kot nasprotnik dodeljen zamgovalec 3.SNL zahod, ekipa Brd. Prva tekma, ki bila odigrana v Vipolžah, se je končala brez zadetkov, kar je bila dobra popotnica pred povratno tekmo v Športnem parku. Na domačem igrišču so po zadetku prejetem v začetku srečanja, Žuti uspeli hitro izenačiti z zadetkom Kosija, toda zaradi danega gola v gosteh so v prednosti bili nogometaši Brd. Žuti so v zaključku srečanja poskusili s popolno pofenzivo, vendar so gostje tik pred koncem iz protinapada uspeli zadeti in se tako veselili uvrstitve v Drugo ligo.

Ekipa pred tekmo v Vipolžah.

Sezono 2016/2017 so Žuti pričeli v v precej spremenjeni zasedbi. Po jesenskem delu jim je kazalo zelo dobro, saj so prezimili na drugem mestu, z zgolj dvema točkama zaostanka za vodilno Nafto. V pomladanskem delu pa nato niso uspeli ponoviti predstav iz jesenskega dela ter na koncu zdrsnili na četrto mesto, saj sta jih prehitela še Mura in Odranci.

Zgodovina nogometa v Beltincih

Nogomet ima v Beltincih dolgoletno tradicijo. Z njim so se začeli ukvarjati če ob koncu dvajsetih let. Sprva so ga igrali na zelenici pri farni cerkvi, potem pa se je igranje preselilo na pašnik, na jučni strani sedanjega stadiona. Prvo igrišče je bilo urejeno ob cesti Beltinci - Gančani, ki so ga uporabljali do leta 1941, ko je dejavnost zaradi vojne za nekaj časa zamrla. Leta 1942 je takratna grofica dovolila, da so za 10 metrov razširili telovadišče ob koncu vasi. Na tem igričču so igrali prijateljske tekme v času druge svetovne vojne. Po osvoboditvi pa je Državno posestvo Beltinci nogometašem zemljišče odvzelo. V zameno so dobili na voljo zemljišče v sedanji Cankarjevi ulici.

1949-1990

Leta 1949 je bil v Beltincih ustanovljen prvi nogometni klub pod imenom Nogometni klub Mladost Beltinci, ki je bil registriran pri Mariborski nogometni podzvezi, nogometaši pa so se vključili tudi v tekmovanje okrajne nogometne lige in ga štejemo za mejnik organiziranega nogometa v Beltincih. Žal pa je klub čez nekaj časa prenehal delovati. Leta 1954 je bil ustanovljen klub pod imenom Nogometni klub Beltinci, moštvo pa je tekmovalo v vzhodni skupini Nogometne podzveze Maribor. Zaradi organizacijskih, kadrovskih in finančnih težav so prenehali tekmovati, delo v klubu pa je zamrlo. Za beltinski nogomet je bilo prelomno leto 1960, ko so delo v klubu zopet oživeli in se vključili v tekmovanje pomurske nogometne lige. Leta 1973 je pokroviteljstvo prevzela Tovarna pletenin Beltinka iz Beltinec in klub se je preimenoval v Nogometni klub Beltinka. V času pred osamosvojitvijo Slovenije so bili beltinski nogometaši sedemkrat prvaki pomurske nogometne lige in štirikrat prvaki prve soboške medobčinske nogometne lige. Pet let so uspešno tekmovali v vzhodni skupini slovenske conske nogometne lige, leto dni so nastopali v mariborsko-soboški nogometni ligi, dve leti pa v vzhodni območni slovenski ligi.

1991-1999

Po osamosvojitvi Slovenije, leta 1991, so nogometaši Beltinke iz Beltinec postali prvaki v območni nogometni ligi vzhod in se prvič uvrstili v najvišji razred - prvo državno nogometno ligo. Pokroviteljstvo je prevzelo Trgovsko podjetje Potrošnik iz Murske Sobote in klub se je preimenoval v Nogometni klub Potrošnik Beltinci.
Beltinčani so igrali 9 sezon v 1.SNL. Največji dosežek kluba je bilo 5. mesto v sezoni 1994/1995.

2000-2006

Po izpadu iz prve lige je NK Beltinci v sezoni 2000/2001 zaigral v 2.SNL, iz katere pa so še isto sezono izpadli. Klub je nato vse do sezone 2005/2006 igral v 3.SNL vzhod. Zaradi finančnih in organizacijskih težav je Nogometni klub Beltinci na koncu sezone 2005/2006 razpadel. K razpadu kluba je pripomogel predvsem veliki finančni dolg iz časa igranja v prvi ligi in katastrofalna organizacija kluba. Klub je bil zaradi odhoda večine igralcev prisiljen odpovedati nastop v naslednji sezoni.

2006 do danes

Kot naslednik kluba je bil ustanovljen klub pod imenom ND Beltinci, ki je v sezoni 2007/2008 začel nastopati v 2.MNL Murska Sobota (6. liga).


Vir: povzeto po "Feri Maučec: 50 let nogometa v Beltincih"