Torek, 20.02.2024

75 let nogometa v Beltincih!

V letošnjem letu, ko napadamo vrh druge lige hkrati praznujemo 75 let igranja nogometa v beltinski šumi. 75 let številnih vzponov in padcev “najbolj nogometne vasi v Sloveniji”, kot je bil naš kraj poimenovan v času igranja v prvi ligi. V ta namen bomo tekom leta pripravili različne dejavnosti in prispevke, toda več o tem naknadno.

Spomladi leta 1949, ko je bilo urejeno novo igrišče v sedanji Cankarjevi ulici, so v gostilni Rituper na pobudo ljubiteljev nogometa ustanovili Nogometni klub Mladost Beltinci. Med ustanovitelji kluba so bili Milan Kreslin, Franc Guba, Franc Kavaš, Ivan Pešti, Štefan Balažic, Franc Novak, Jožko Slavic, Sava Lapajne, Stanko Bakan in drugi. Pri ustanavljanju kluba jim je veliko pomagal tudi takratni šolski upravitelj Drago Končnik. Nogometni klub Mladost so registrirali pri Mariborski nogometni podzvezi, moštvo pa se je vključilo v okrajno nogometno ligo.

... tako se je začela zgodba z nogometom v Beltincih ...

Skozi 75 let je bilo ogromno zmag in uspehov ter na drugi strani tudi porazov in padcev. Od igranja v okrajni nogometni ligi do prve državne lige v zlatih časih, pa ponovno do padca v zadnjo, takrat šesto ligo in do vrha v drugi ligi, kjer smo trenutno. O najzanimivejših dogodkih v tem obdobju bomo v tekočem letu obujali spomine tudi s takratnimi akterji.