Sreda, 10.01.2024

Pogovor s športnim direktorjem pred začetkom priprav: Sledimo svoji filozofiji in ponujamo priložnost perspektivnim domačim igralcem

Pred pričetkom zimskega pripravljalnega obdobja smo se pogovarjali s športnim direktorjem kluba Tadejem Apatičem, ki je ocenil storjeno v jesenskem delu sezone ter razkril nekatere cilje za pomlad.

Foto: Boštjan Rous

... o jesenskem delu sezone 2023/24

Po prvem delu sezone smo lahko zadovoljni, čeprav smo na nekaterih zadnjih tekmah zapravili nekaj točk, katere bi si morda zaslužili. Smo pa tisti, ki smo nekaj časa že skupaj v klubu, po tihem upali in čutili, da smo sposobni doseči ta rezultat. Jesenski del sezone lahko na splošno ocenimo kot odličen, toda mi, ki si želimo še več, vemo, da lahko marsikaj še izboljšamo in se s tem ne bomo zadovoljili.

... o razlogih za skok na vrh ligaške razpredelnice in konstantnost rezultatov v primerjavi z jesenjo 2022/23

Mislim, da je to predvsem psihološka zadeva, kar je normalno. V tem času sta prišli določena kilometrina in stabilnost. Je pa to običajna stvar in jo mora prehoditi tako vsak posameznik kot tudi celotno moštvo, da se potem pride do te stopnje, da lahko odigraš več tekem v kontinuiteti. Verjamem, da smo dosegli dokaj visok nivo zrelosti, vseeno pa vidim še rezerve na tem psihološkem področju. Morda so prav zadnje jesenskem tekme pokazale prav to.

... o oceni poletnega prestopnega roka in učinku novincev

Sama javnost nas po mojih informacijah označuje za neke vrste fenomen, saj smo poleti zamenjali več kot polovico ekipe in kljub temu dvignili rezultate še na višji nivo. Morda smo pri izboru igralcev imeli nekaj sreče, a bi sam dejal, da je vse skupaj bolj povezano z izkušnjami. Dejstvo je, da imamo s trenerjem in predsednikom že določene izkušnje in občutek. Dobro poznamo obstoječi kader in se zavedamo, kaj rabimo, da bi postali še boljši. Veliko dajemo tudi na sam karakter igralcev. Poleti je bilo po mojem mnenju ključno to, da smo jedro ekipe zadržali, dodali pa smo še nekaj kvalitetnih novincev, katerih ni bilo potrebno veliko učiti, predvsem smo jih morali usmeriti in jim vcepiti našo filozofijo. Rezultat vsega pa se kaže na trenutni lestvici.

... o delu glavnega trenerja Damjana Gajserja

Jasno je, da profesionalnost in način dela trenerja nikoli nista bila sporna. Morda je v preteklosti kdaj pa kdaj preskočila kakšna iskrica, a je tega zdaj vedno manj. Toda vse to je izhajalo predvsem iz tega, ker je trener ambiciozen in v minulih sezonah ni imel na voljo takšnega kadra in ostalih zadev povezanih z igriščem, kot ima sedaj, da lahko lažje udejanji svoje ideje. Vpliva pa ta njegova ambicioznost zelo pozitivno na vse ostale akterje v klubu, saj to svojo vnemo, energijo in željo prenaša na druge. Moram poudariti, da sta komunikacija in razumevanje s trenerjem iz leta v leto na višjem nivoju in to me zelo veseli.

... o dogajanju v zimskem prestopnem roku

Moram poudariti, da od kar sem v klubu, še ni bilo mirnejšega prestopnega roka. Sicer se ta šele začenja in se lahko marsikaj zgodi na nogometni tržnici, toda ne želimo si pretiranih sprememb. Okostje ekipe bi radi zadržali, tudi igralci so na zadnjih razgovorih dali pozitivne odzive, da si želijo nadaljevati zgodbo z nami, zato pričakujem, da bo 95 % moštva ostalo enako. S trenerjem pa sva mnenja, da je kljub temu potrebno dodati nekaj svežine, da ne zaspimo, posledica sta prihoda Žana Črnka in Nenada Ignjiča. Pričakujemo lahko še vsaj en prihod, v primeru kakšnega odhoda pa bomo prav tako ustrezno reagirali. Razšli smo se z Juretom Kokolom, Stašem Popijalom in Galom Dvoršakom, ki imajo v nadaljevanju kariere druge načrte in ambicije. Vsem se zahvaljujemo za njihov doprinos, prepričan pa sem, da smo jih več kot ustrezno nadomestili. Pomembna zadeva je, da smo znova pripeljali perspektivna, mlada igralca iz domačega okolja. Ko smo začeli skupno pot je bila moja vizija povezana predvsem z razvojem mladih igralcev, ki potem pozneje ne bi bili zanimivi zgolj za slovenski trg, temveč tudi za tujino in mislim, da na tem področju dobro napredujemo.

...o načrtih za preostanek sezone v prvenstvu in pokalu

Kar se tiče prvenstva: želimo si zadržati vsaj trenutno pozicijo, verjamem pa, da se nam bo še ponudila možnost, da se ponovno zavihtimo na vrh in tudi tam ostanemo. Zagotovo smo več kot zasluženo na drugem mestu ligaške lestvice, ne zgolj zaradi rezultatov, predvsem tudi zaradi igre, kar me najbolj veseli. Dejal bi, da smo vsaj 90 % tekem odigrali na visokem nivoju - upali smo si igrati in trenutni rezultat sigurno ni slučajen. Pokal pa je specifično tekmovanje, ki nas trenutno precej zanima. Prav v pokalnih tekmovanjih se rade odvijajo zgodbe, kjer nižjeligaši presenetijo in verjamem, da bi letos lahko mi bili ta ekipa. Tu je sicer veliko odvisno od žreba, a v tem trenutku se ne bojimo nikogar.

... o prenovi klubskih prostorov

To je en izmed faktorjev uspeha kluba. Infrastruktura je za vsak športni subjekt izrednega pomena. Igralcu veliko pomeni, da se v slačilnici, ki je praktično njegov drugi dom, dobro počuti in na tem področju je bil storjen pomemben korak naprej. Zahvalil bi se še enkrat vsem na čelu z Občino Beltinci, ki so pomagali pri uresničitvi prenove.