Sobota, 31.12.2022

Intervju s športnim direktorjem ob izteku leta 2022

Ob koncu leta smo opravili tradicionalni pogovor s športnim direktorjem kluba Tadejem Apatičem, ki se je ozrl na dogajanje v drugi polovici leta 2022 in pogled usmeril tudi v prihodnost. Več o zadovoljstvu nad ekipo, trenerjem, dogajanju na nogometni tržnici in dogajanju v mlajših selekcijah si lahko preberete v zadnjem članku iztekajočega se leta.

... o oceni jesenskega dela sezone 2022/23, po katerem Beltinci zasedajo šesto mesto s 7 zmagami, 4 remiji in 7 porazi

Z doseženim v jesenskem delu sezone sem zadovoljen, saj je to naša najboljša uvrstitev odkar nastopamo v 2. SNL. Na koncu je to šesto mesto povsem realno. Morda smo si na nekaterih tekmah zaslužili kakšno točko več, spet na drugih kakšno manj, ampak ko potegnemo črto pod prvi del prvenstva, smo lahko zadovoljni.

... o vzrokih in rešitvah za padce koncentracije v drugih polčasih, ko so nasprotniki večkrat prišli do preobratov

Iz igralskih izkušenj lahko povem, da gre v tem primeru predvsem za psihološki moment. Ko se to pojavi je potrebno veliko delati na psihi in na komunikaciji z igralci. V večjih klubih te težave rešujejo s psihologi in ostalimi delavci, pri nas pa enostavno moramo posegati po drugih rešitvah. Strinjam se, da imamo trenutno ekipo, ki je zmožna še veliko več kot kaže, toda ko pade pod določeni pritisk, se pojavijo težave. Vemo, da smo ena najmlajših ekip v prvenstvu, številni igralci še nimajo veliko članskih izkušenj, zato menim, da moramo te težave reševati predvsem s pogovori. Lahko pa povem, da so določeni igralci, ki so pri nas že nekaj časa, osebnostno in psihično precej zrasli in verjamem, da bodo ostali tudi. Gre za proces skozi katerega moramo iti.

... o poletnem kadrovanju in učinku novincev

Z igralci, ki so se nam pridružili poleti smo delno zadovoljni. Nekateri so dokazali, da si zaslužijo priložnost, spet drugi nekoliko manj. Veseli pa me predvsem to, da smo poleti ostali zvesti svoji filozofiji pri kadrovanju. Še naprej strmimo k temu, da dajemo priložnost predvsem domačim igralcem in igralcem iz okolice. Ob tej priložnosti bi rad pohvalil delo trenerja, ki je iz teh novincev skušal potegniti maksimum. Potrditev tega je tudi, da številni igralci sami izražajo željo po tem, da bi ostali v Beltincih, saj so v tem kratkem obdobju precej napredovali, pa čeprav so pred tem igrali v prvoligaškem klubu. Mislim, da smo v zadnjem obdobju dokazali, da se pri nas dobro dela in da smo lahko odlična odskočna deska za naprej. Lep primer tega je Aljaž Antolin, ki je lansko sezono naredil korak nazaj, se dokazal v Beltincih, danes pa je član prve enajsterice Maribora. Želim si, da bi več mladih igralcev razmišljalo na podoben način, saj je to edino prava pot do uspeha. Omeniti pa moram tudi moram tudi, da je naše sodelovanje z NŠ Muro, s katerim smo začeli pred štirimi leti, še naprej uspešno in pristno.

... o delu in sodelovanju s trenerjem g. Damjanom Gajserjem

Kot sem že omenil, je njegov prispevek zelo pomemben. Pohvaliti moram trenažni proces, ki je zares na visokem nivoju. Tudi povratne informacije igralcev glede treningov so zelo spodbudne. Opazno je, da je tudi trener v zadnjem obdobju veliko napredoval. Tako, da lahko povem, da bomo nadaljevali s sodelovanjem vsaj še v naslednji polovici sezone, če ne še dlje.

... o zimskem prestopnem roku, ki se bliža

Vsi v klubu si želimo, da bi obstoječi kader zadržali in z njim pričeli spomladanski del sezone. Predvsem trener si močno želi, da igralci ostanejo skupaj, saj vidi, da lahko kot ekipa še bolj napredujemo. Iz moje pespektive so igralci v zadnjem obdobju precej napredovali in vse to le potrjuje odlično delo trenerja. Ko tudi igralci, ki morda mislijo, da niso v prvem planu pravijo, da se tu dobro počutijo in da želijo ostati, potem vem, da smo na pravi poti. Zelo pomembno je namreč, da se motivira vse igralce, tudi tiste, ki morda v danem trenutku niso v formi oz. se kdaj znajdejo na klopi, saj lahko to le pozitivno vpliva na atmosfero v ekipi. Je pa prestopni rok zmeraj nepredvidljiv, zato pričakujem dve do tri spremembe v kadru.

... o načrtu zimskih aktivnosti in o ciljih za pomlad

Načrt za zimsko pripravljalno obdobje je že pripravljen in ga bomo kmalu tudi razkrili. Planiramo, da ga bomo v večini opravili na domačih tleh, saj nam to omogoča igrišče z umetno travo, za katero je pred časom poskrbela Občina Beltinci in se ji ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem. Spomladi nas čaka še 12 tekem, na katerih bomo skušali vsaj zadržati trenutno pozicijo na ligaški razpredelnici ali pa še za kakšno mesto ali dve napredovati.

... o uvedbi nekaterih sprememb s strani NZS, ki bodo v veljavo vstopile s pričektom naslednje sezone

Mi pravzaprav delujemo v tej smeri že kar nekaj časa. Naš kader je sestavljen pretežno iz mladinskih pogonov Mure, Maribora in Aluminija. Drugi klubi za razliko od tega precej bolj posegajo po tujcih in ne namenjajo toliko minutaže doma vzgojenim igralcem. Si pa želimo, da bi tudi Beltinci v prihodnje v članski ekipi imeli igralce, ki so vzgojeni pri nas in ne zgolj v okoliških klubih. Z združitvijo mlajših selekcij v NŠ Aluvar Beltinci smo naredili prvi korak v to smer in upam, da bomo v nekaj letih imeli določene produkte lastne nogometne šole. Bi pa izrazil osebno nezadovoljstvo nad medobčinsko nogometno zvezo. Ne vem sicer, kako je v drugih regijah, pri nas opažam, da žal odgovorni ne strmijo k napredku. V zadnjih letih se stvari ne premikajo v pravo smer in bojim se, da to ne vodi v nič dobrega.

... o delu in napredku v mlajših selekcijah NŠ Aluvar Beltincih

Moram povedati, da sem z opravljenim v zadnjem letu zelo zadovoljen. Po letu in pol smo nogometno šolo pripeljali do točke, na kateri smo za marsikoga zanimivi. Moje mnenje je, da mora biti naslednji korak v zvezi z razvojem šole povezan s tem, da okrepimo strokovnost na trenerskih položajih. Mislim, da je bil Miklavžev turnir, ki ga je nogometna šola organizirala pred nekaj tedni pravi pokazatelj, koliko smo lahko klubi, ki nastopamo v tej skupni zgodbi in starši složni. Tudi sami rezultati so spodbudni. Na zadnjih turnirjih so naši igralci dokazali, da se lahko povsem enakomerno kosajo tudi z ekipami kot sta Mura in Nafta 1903, ki sta finančno precej bolj stabilna. Je pa potrebno delati naprej in ne zaspati na teh uspehih. V kolikor bomo samo čakali, bomo po letu dni še naprej postopali na istem mestu. V zadnjem času smo pridobili precej pozitivnih povratnih informacij, tudi sami starši so zmeraj bolj ambiciozni, ker vidijo, da se dela resno. Sem pa prepričan, da bo tudi Občina Beltinci na čelu z županom g. Markom Viragom stala za tem projektom tudi v prihodnje.

... o zahvalah in voščilu ob novem letu, ki prihaja

Rad bi se zahvalil prav vsem, ki so v zadnjem letu pomagali, da je lahko klub normalno deloval. Brez teh ljudi bi bilo vse skupaj za nas precej oteženo. Želim jim veliko sreče, zdravja, veselja in uspehov v novem letu, v katerem se bomo kmalu spet srečali, saj se priprave nezadržno bližajo. Kolikor sem obveščen smo tudi letos bili najbolj gledana ekipa lige, za kar se zahvaljujem tudi vsem zvestim navijačem. Želim si, da bi nas tudi v letu 2023 podpirali v velikem številu, mi pa se jim bomo skušali oddolžiti z dobrimi rezultati.

Foto: Boštjan Rous