Četrtek, 18.11.2021

Na zadnje gostovanje v letu v Ajdovščino

Pred našo člansko ekipo je še zadnje gostovanje v letu 2021, po dveh zaporednih domačih tekmah se bodo tokrat Žuti odpravili v Ajdovščino k tamkajšnjemu Primorju, ki se na ligaški razpredelnici nahaja nekoliko višje od Beltincev.

LESTVICA

Po 16-ih odigranih krogih Primorje zaseda 5. mesto na ligaški lestvici s 24 točkami, Beltinci Klima Tratnjek pa so na 8. mestu z 22 točkami. Do tretjega mesta jih ločijo le štiri točke (ima pa Nafta odigrani dve tekmi manj).

FORMA

Primorje je v zadnjem obdobju zapadlo v manjšo rezultatsko krizo, saj je na zadnjih treh tekmah osvojilo zgolj eno točko, toda velja omeniti, da so imeli kar zahteven razpored. Niz treh zaporednih ligaških zmag je bil najprej prekinjen konec oktobra na primorskem derbiju z Gorico, ko so sinovi burje na domačem stadionu klonili z 0:1. Za tem so v Novem mestu remizirali s Krko 3:3, v zadnjem krogu pa so z minimalnim izidom 1:0 klonili v Rogaški. Žuti na drugi strani po porazu na prekmurskem derbiju z Nafto, rezultatsko krivuljo spet obračajo navzgor. Potem, ko so dva tedna nazaj nesrečno zapravili zmago proti Dobu v zadnji minuti tekme, so bili v prejšnjem krogu zanesljivo s 3:1 boljši od Drave Ptuj, uspešen niz pa želijo varovanci Damjana Gajserja nadaljevati vse do konca jesenskega dela.

MEDSEBOJNE TEKME

Moštvi sta se doslej med seboj merili na treh drugoligaških tekmah, saj so se Ajdovci uspeli v 2. SNL uvrstiti v lanski sezoni. Na prvem medsebojnem obračunu so bili Beltinci izrazito boljši, saj so Primorce premagali s 5:1. Za preobrat v drugem polčasu so poskrbeli Mitja Mauko z dvema goloma in Vito Mörec, Mateo Verunica in Luka Pihler z enim golom. Ekipa Primorja pa je potem v zadnjem prvenstvenem krogu na domačem terenu poskrbela za maščevanje. Rdeče-črni so bili v Ajdovščini boljši s kar 4:0, za nameček pa so s to zmago na končni prvenstveni lestvici prehiteli Žute. V aktualni sezoni pa sta se tekmeca srečala v 2. krogu, ko pa v Športnem parku Beltinci nismo videli zadetkov.

Sta pa se tekmeca med seboj merila že vse od osamosvojitve leta 1991 naprej v prvi slovenski nogometni ligi. Govorimo seveda o klubih pred ponovno ustanovitvijo (NK Primorje je propadlo leta 2011, NK Beltinci pa leta 2006). Takrat sta se kluba med seboj pomerila na 24 tekmah, na katerih so se Ajdovci veselili 11 zmag, Beltinčani 8 zmag, 5 tekem pa se je končalo neodločeno, najboljši strelec na teh medsebojnih tekmah pa je bil Štefan Škaper, ki je mrežo Primorja zatresel sedemkrat.

NASPROTNIK

Primorje se je lani v premierni sezoni po vrnitvi v 2. SNL precej namučilo v borbi za obstanek. Ajdovci so večino sezone preživeli na mestih, ki vodita v nižji prvenstveni rang, toda po zamenjavi trenerja, ko je na klop prišel Borivoje Lučić so začeli kazati boljše predstave in na koncu uspeli ohraniti drugoligaški status. V letošnji sezoni pa nadaljujejo tam, kjer so končali prejšnjo. Gre za precej težko premagljivo ekipo, ki je letos na 16 tekmah izgubila le na štirih (enako velja tudi za Beltince), poleg tega pa so vpisali še šest zmag. Lahko se tudi pohvalijo z dokaj trdno obrambo, saj sta manj golov od Primorja letos prejela le Gorica in Triglav. Tudi v letošnji sezoni izstopa njihov napadalec Jakob Kodermac, ki je dosegel že osem prvenstvenih zadetkov, pet jih ima tudi Rene Šolaja.

ODSOTNOSTI

Domači trener Borivoje Lučić bo tokrat spet lahko računal na Harisa Dedića in Belmina Bobarića, ki sta bila kaznovana v prejšnjem krogu, bo pa tokrat pogrešal prvega strelca ekipe Jakoba Kodermaca, ki je proti Rogaški prejel svoj četrti rumeni karton v tej sezoni. Na drugi strani bo Damjan Gajser svoje varovance spet lahko vodil z roba igrišča, na zelenico pa bo lahko poslal tudi Aleksandra Zeljkovića, ki se po odsluženi kazni vrača v kader.

DELEGIRANJE

Tekmo, ki se bo pričela v soboto ob 13:30 na Mestnem stadionu v Ajdovščini bo sodil Marko Podgoršek, njegova pomočnika bosta Žan Habuš in Borut Gerkman, vlogo delegata pa bo opravljal Jakob Narobe. V primeru, da se boste odpravili na gostovanje vas opozarjamo, da bo sta ogled tekme potrebno izpolnjevati pogoj PCT.

SPREMLJANJE TEKME

Dogajanje iz gostovanja v Ajdovščini pa boste lahko vsi, ki se ne boste odpravili na dolgo pot, spremljali v tekstovnem prenosu na naši spletni strani in na Facebook strani.

PARI 17. KROGA

Triglav Kranj – Krka (petek, 18:00)

Fužinar Vzajemci – Krško (sobota, 13:30)

Primorje – Beltinci Klima Tratnjek (sobota, 13:30)

Drava Ptuj – Jadran Dekani (sobota, 13:30)

Brežice 1919 – Ilirija 1911 (sobota, 17:30)

Vitanest Bilje – Gorica (nedelja, 13:30)

Rudar Velenje – Rogaška (nedelja, 13:30)

Roltek Dob – Nafta 1903 (preloženo)

Foto: Boštjan Rous