Sreda, 27.10.2021

V petkovem večeru je čas za prekmurski derbi

Več kot leto dni je že minilo od zadnjega uradnega obračuna med Nafto 1903 in Beltinci Klima Tratnjek. V lanskem avgustu so Lendavčani bili prepričljivo boljši na domačem terenu, Žuti pa bodo imeli v petek ob 18:00 prvo možnost maščevanja. Takrat bosta ekipi namreč otvorili 14. krog letošnjega prvenstva s prekmurskim derbijem, ki si ga boste lahko ogledali tudi na Sportklubu.

LESTVICA

Tokratna nasprotnika sta na ligaški razpredelnici tesno skupaj. Lendavska Nafta 1903 zaseda 7. mesto z 19 točkami, Beltinci pa so s točko manj deveti. Velja pa omeniti, da ima Nafta 1903 odigrano eno tekmo manj, saj se bodo z drugouvrščeno Gorico pomerili naknadno.

FORMA

Žuti so niz neporaženosti v prvenstvu po remiju z Dekani podaljšali na šest tekem (dve zmagi in štirje remiji), kar se je od prihoda v 2. SNL zgodilo prvič. Nazadnje je naši ekipi tak niz uspel v aprilu 2018, tedaj še v 3. SNL vzhod, ko so Beltinčani uspeli povezati šest zaporednih zmag. Tudi Nafta 1903 pa v zadnjem obdobju obrača krivuljo rezultatov nekoliko bolj navzgor. Po porazu v Črni na Koroškem so namreč uspeli ugnati Ilirijo, remizirati s Krko, nazadnje pa so v prejšnjem krogu z 1:3 odpravili še Rogaško.

MEDSEBOJNI OBRAČUNI

Tekmeca sta se v mlajši zgodovini obeh klubov na uradnih tekmah pomerila trinajstkrat. Beltinci so vpisali pet zmag, Nafta šest zmag, dve tekmi pa sta se končali neodločeno. Največ golov je na medsebojnih tekmah zabil Jernej Tkalec, kateri je v mrežo Lendavčanov pospravil devet žog. V Lendavi pa sta se ekipi na uradnih tekmah srečali sedemkrat. Žuti so edino zmago dosegli v sezoni 2014/15, ko so pod lendavskimi griči slavili z 0:3 (2x Tkalec in Krauthaker). Nafta je doma slavila na štirih medsebojnih tekmah, dve sta se razšli brez zmagovalca. Sicer pa sta se kluba nazadnje pomerila v lanskem avgustu, ko je bila Nafta 1903 doma boljša s kar 4:1. Edini zadetek za Žute je takrat v drugem polčasu dosegel Mitja Mauko.

Seveda pa smo bili priča številnim obračunom med Nafto in Beltinci tudi v daljni zgodovini oz. pred letom 2006. Prvi obračun nekdanjih Nafte in Beltincev v okviru prvenstva sicer sega vse v začetke nogometa v Beltincih, natančneje v sezono 1961/62. V sedem-članski pomurski nogometni ligi so Lendavčani takrat osvojili naslov prvaka, Beltinci pa so bili na koncu tretji. Pozneje sta se kluba štirikrat srečala tudi v Prvi ligi.

NASPROTNIK

Ekipa Nafte 1903 je po prihodu v Drugo ligo vselej konkurirala za najvišja mesta. Lendavčani sedaj peto leto zapored nastopajo med drugoligaši, vse štiri sezone doslej pa so zaključili v prvi peterici. Toda v aktualni sezoni moštvu Dejana Dončiča, ki se je v Lendavo preselil decembra 2019, ne gre vse po načrtih. Po nekoliko slabšem vstopu v sezono so si nabrali že kar velik zaostanek za prvima dvema mestoma. Od dvanajstih tekem so Lendavčani dobili le pet tekem, so pa kljub temu najbolj napadalna ekipa sezone, saj so dosegli že kar 30 zadetkov, v svoji ekipi pa imajo tudi drugega strelca lige. To je z devetimi zadetki domači kapetan Vedran Vinko.

ODSOTNOSTI

Domači trener Dejan Dončič in naš strateg Damjan Gajser v tem krogu nimata težav s kaznovanimi igralci.

DELEGIRANJE

Tekma se bo pričela v petek ob 18:00 v Športnem parku Lendava. Glavni sodnik derbija bo Denis Halilović, vlogo pomočnikov bosta opravljala Robert Šprah in Aleksander Burjan, za delegata tekme pa je določen Miroslav Mužar. Za ogled tekme bo potrebno izpolnjevati PCT.

SPREMLJANJE TEKME

Tekmo si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu 1. Dogajanje s tekme pa boste lahko spremljali tudi na naši Facebook strani in spletni strani. Seveda pa vas v prvi vrsti vabimo, da se udeležite najbližjega gostovanja v tej sezoni in pomagate Žutim do novih točk.

PARI 14. KROGA

Nafta 1903 – Beltinci Klima Tratnjek (petek, 18:00)

Triglav Kranj – Fužinar Vzajemci (petek, 18:00)

Vitanest Bilje – Brežice 1919 (sobota, 14:00)

Primorje – Gorica (sobota, 14:00)

Rudar Velenje – Ilirija 1911 (sobota, 14:00)

Roltek Dob – Rogaška (sobota, 14:00)

Krško – Jadran Dekani (sobota, 14:00)

Drava Ptuj – Krka (nedelja, 14:00)

Foto: Boštjan Rous