Petek, 30.07.2021

Prvenstvo začenjamo v najstarejšem slovenskem mestu

Poletne priprave so v zaključku, v zadnjih dneh so namreč pogledi usmerjeni že k prvemu resnemu testu v novi sezoni. Žuti bodo prvenstvo v 2. SNL za sezono 2021/22 začeli z gostovanjem pri ptujski Dravi. Tako domačini kot tudi naša zasedba se v novo sezono podajajo s precej spremenjeno zasedbo in z jasnimi cilji, obe ekipi bosta želeli seveda sezono začeti z zmago.

DRUGA LIGA

Po krajšem poletnem oddihu in po napornih pripravah v zadnjem mesecu se drugoligaško tekmovanje znova vrača. Sezona 2021/22 se bo pričela že v petek, 30. julija, ko se bosta pomerila pred leti prvoligaša Triglav Kranj in Gorica, Beltinci pa bodo na delu prvič v nedeljo, ko se bodo varovanci stratega Damjana Gajserja odpravili na Ptuj. Kar se tiče sestave lige je prišlo do treh sprememb v primerjavi z lansko sezono. Po osvojenem naslovu prvakov so se Radomljani povzpeli v Prvo ligo, med tem pa so iz nje izpadli igralci Gorice, ki se tako po leto dni igranja med elito spet vračajo v Drugo ligo. Novomeška Krka, ki je sezono končala kot druga v kvalifikacijah ni uspela premagati Kopra tako, da ostaja v Drugi ligi. Sta pa iz nje izpadla ekipi Šmartnega in Brd, ki sta lani zasedli zadnji dve mesti, zamenjala pa ju bosta Rogaška in Ilirija, ki sta v bližnji pretekosti prav tako že nastopala v 2. SNL.

NASPROTNIK

Prvi nasprotnik Žutih v novi sezoni bo Drava, ki jo s klopi vodi Perica Ognjenović, v preteklosti selektor kadetske reprezentance Srbije. Ptujčani so lansko sezono zaključili mesto pred Beltinčani, torej na 13. mestu. Ekipi sta sicer imeli enako število točk, je pa bila Drava boljša v medsebojnih obračunih. Za razliko od Žutih so bili igralci Drave v boju za obstanek vse do zadnje tekme v prvenstvu. V zadnjem kolu so se namreč pomerili z neposrednim tekmecem za obstanek, z ekipo Šmartnega, katero so z zadetkom Drilona Kryeziuja ugnali z 0:1 in tako ohranili drugoligaški status. V primerjavi s prejšnjo sezono so Ptujčani nekoliko spremenili svojo zasedbo. Od dresa najstarejšega slovenskega mesta sta se poslovila oba vratarja Marko Klasinc in Anej Milič, na tuje so se se podali Jan Gassmann, Sandro Lukić-Grančić in Leon Martinčević, mladi Marko Brest je prestopil v Aluminij, odšli pa so tudi Žiga Maroh, Jaša Bojnec, Rene Čuš, Miha Mesarić in Matic Krašovic. Od okrepitev so Ptujčani zaenkrat predstavili zgolj mlada Matica Krasovica in Nika Erhatiča, Srba Nebojšo Ivančevića, Hrvata Emmanuela Nikpalja ter novega vratarja Marka Mikulića. V pripravljalnem obdobju so se igralci Drave merili z zahtevnimi nasprotniki in vseh pet tekem izgubili. Romunski prvoligaš Arges Pitesti je bil boljši z 2:0, madžarski drugoligaš Kecskemeti s 6:3, madžarski prvoligaš Budapest Honved s 5:0, madžarski prvoligaš ZTE s 3:0 in izraelski prvoligaš Maccabi Petach Tikva s 6:0. Ptujčani so tudi ekipa z največ tujci v kadru v ligi.

MEDSEBOJNE TEKME

Vzhodno slovenski obračun med Dravo in Beltinci ima že kar nekoliko daljšo zgodovino. Če odmislimo še številne prijateljske tekme na katerih sta se ekipi merili pa imata trenutno za sabo 7 prvenstvenih obračunov. Prvič sta se zasedbi merili že leta 2013 v tedanji 3. SNL vzhod, ko je visoko s kar 0:5 slavila Drava, nazadnje pa v začetku letošnjega maja, ko je Drava prav tako bila boljša z izidom 3:2 (zadela sta Mitja Mauko in Tilen Klobasa). Na teh sedmih tekmah je Drava slavila kar šestkrat, le ena tekma je pripadla Beltinčanom. Edino zmago so Žuti dosegli davnega 3. maja 2014, ko so na Ptuju slavili z 0:1, edini zadetek pa je prispeval Marko Smodiš.

MANJKAJOČI IGRALCI

Oba trenerja v prvem krogu nimata težav z manjkajočimi igralci zaradi kartonov, tako da imata z izjemo poškodovanih igralcev na voljo ves kader.

DELEGACIJA

Tekma se bo začela v nedeljo, 1. avgusta ob 17:30 uri in sicer na Mestnem stadionu Ptuj. Glavni sodnik tekme bo Dejan Vivod iz Dravograda, pomagala mu bosta Vidko Karmel in Marcel Lahovič iz Maribora. Za ogled srečanja veljajo pogoji PCT.

PREOSTALE TEKME 1. KROGA

enter image description here

Foto: Boštjan Rous