Četrtek, 02.01.2020

Apatič: Vedno sem človek za nove izzive

Takoj po vstopu v novo leto smo se pogovarjali z našim kapetanom Tadejem Apatičem, ki ima v tej sezoni dvojno vlogo - poleg vodje na igrišču je postal tudi športni direktor kluba. Skozi pogovor se je spomnil minule jeseni in napovedal, kaj se bo v klubu dogajalo v prihodnje.

Po pravkar zaključenem delu sezone Vas moramo najprej povprašati o občutkih po prvi polovici sezone. Žuti so zasedli 12. mesto s 5 zmagami, 4 remiji in 10 porazi. Kako ste zadovoljni z izkupičkom?

Po eni strani smo lahko zadovoljni z mestom, kjer se nahajamo, po drugi strani pa spet mogoče ostaja nekaj grenkega priokusa. Dejstvo pa je, da smo kar konkretno prevetrili ekipo pred začetkom prvensta, na eni strani šli v neko novo zgodbo z sodelovanjem z Muro, prišel je nov trener in z njim poslednično neki nov način dela, razmišljanja, filozofije. Vse to se je na začetku poznalo pri rezultatih, me pa veseli, da je ekipa proti koncu postajala vse bolj kompaktna in tudi sadovi trdega dela so se začeli poznati, igralci so sprejeli in se navadili na okolje in predvsem začeli vse bolj upoštevati trenerjevo filozofijo. Tako da smo lahko z mešanimi občutki na koncu kar zadovoljni. Vse skupaj pa to pomeni eno dobro temelje za spomladanski del prvenstva.

Športni park je v tej sezoni domača trdnjava, kjer sta padla tudi velikana kot sta Nafta in Gorica. Po drugi strani klub le s težka prihaja do točk v gosteh, kjer Žuti letos še niso slavili (3 remiji, 6 porazov). Kako komentirati to in predvsem kako bi se izkupiček v gosteh lahko izboljšal?

Lahko bi rekel tako, da je slika iz krstne sezone ravno obratna. Ko smo predvsem v gosteh pridobivali točke, doma pa imeli težave. Ampak če je že tako, je meni osebno bolj pomembno da smo predvsem doma postali trd oreh za vsakega, predvsem pa za ekipe ki krojijo vrh lestvice. To samo pomeni, da mora domači teren tudi v prihodnje postati trdnjava, v gosteh pa predvsem mogoče odigrati malo bolj pametno, na rezultat kot se temu reče.

Pred letošnjo sezono ste poleg vloge kapetana dobili tudi vlogo športnega direktorja kluba. Kako je prišlo do te odločitve in ali s tem že razmišljate kje nadaljevati po koncu kariere nogometaša?

Nekaj v tem smislu. Vedno sem človek za nove izzive. Do odločitve je prišlo predvsem spontano, ko smo po pogovoru že v prejšnji sezoni prišli do ugotovitve, da je dandanes 2. liga na vse bolj profesionalnem nivoju, in da je v naši situaciji ko več ali manj vsi v klubu delamo voluntersko, zraven imamo pa še službe (namreč meni osebno predvsem usklajevanje med službenimi obveznostmi in treningi predstavlja največji izziv). Je vsaka dodatna roka pomembna. Je res da je to neka nova funkcija za mene in bo potrebno še kar nekaj časa, da bo vsaj približno tako kot smo si zamislili.

Pred sezono je se podpisala tudi partnerska pogodba z Muro. Na posojo so v Beltince prišli Asentić. Knežević, Mörec, Sočič, Žekš ter Zorman in nekateri so se že precej uveljavili v članskem nogometu. Bomo te igralce tudi spomladi gledali v Beltincih?

Kot sem že prej omenil, za obe strani tako nas kot na drugi strani NŠ Mura je bila to neka nova do sedaj še neznana zgodba. Tako da vsi skupaj še malo tipamo in iščemo čimbolj optimalne rešitve, ki bodo na koncu dale rezultat v prihodnje, tako nam kot potem tudi NŠ Mura. Na tem mestu bi še enkrat rad poudarvil in pomiril naše navijače, da z strani vodlinih mož iz NŠ Mura nimamo nobenih pritiskov oz. pogojevanj da njihovi igralci imajo kakršnekoli privilegije v smislu da morajo imeti večjo minutažo. Mi v klubu vse igralce tretiramo kot naše in imajo vsi ista izhodišča. To pomeni, da se trener po svoji lastni presoji odloča koga in kdaj bo postavil na igrišče na podlagi tega za kar oni meni da je najboljpe za klub v danem momentu. Namreč vsem ki delujemo v klubu mora biti na prvem mestu ugled kluba in z tem je seveda povezan rezultat. S to iztočnico bomo tudi delali v prihodnje.

To pa pomeni, da kar se pa tiče igralcev kdo bo ostal kdo ne bo, se bo trener v tej pavzi odločil na podlagi analize ki jo bo naredil po polovici prvenstva. Definitivno bodo nekatere spremembe, vse bo pa odvisno in izključno od trenerja in njegovega štaba, za koga bomo ocenili da je pustil dober vtis v prvi polovici, kje imamo še rezerve in kdo nam lahko v prihodnje še dvigne raven igre.

Imperitiv sodelovanja z Muro je bil pa predvsem poudarek na mladinskem pogonu. Naš cilj v prihodnje je nekako postaviti trde temelje za našo mlado prihodnost. Že od nekdaj, ko sem bil še sam otrok, je naša nogometna šola veljala za eno boljših v tem okolju. Beltinci so kot se spomnim dali veliko perspektivnih nogometašev. Po propadu prejšnjega kluba, je posledično tudi želja oz. zanimanje za ta šport pri otrocih nekako upadlo. Zadnja leta je začel trend za zanimanje tega športa spet naraščat. Seveda je vse povezano tudi z rezultatom članskega moštva. Tako da v prihodnje bo vsekakor veliko ali pa največ energije vloženega tudi v to smer.

Zaradi nove vloge boste tokrat tudi bolj vpeti v dogajanje na zimskem prestopnem roku. Se v prihajočem prestopnem roku obetajo kakšni odhodi ali prihodi?

Kot sem povedal spremembe se bodo definitivno zgodile, ne bomo pa drastično posegali v ekipo. Prvi del sezone je pokazal, da imamo trenutno največ težav z realizacijo v napadu in pa z kombinatoriko na sredini igiršča. Po drugi strani pa če bo kdorkoli od trenutnega moštva izrazil željo po odhodu zaradi iskanja večje minutaže, mu ne bomo zapirali vrat.

Kaj v nadaljevanju vidite kot največji izziv s katerim se boste v klubu soočali (kratkoročno in dolgoročno).

Kratkoročno bo vsekakor iskanje čimbolj primernih pogojev za oddelat priprave in se čimbolj optimalno pripravit na začetek spomladanskega dela. Jasno je da so zadnje čase vremenski pogoji sila nepredvidljivi. Zadnja leta se namreč vreme ravno v času ko se začnejo priprave kot po pravilu poslabša in potem se je zelo težko držat nekega fiksnega plana, ki si ga začrtaš. Zelo pomemba je torej improvizacija, da potem nekako prideš do želenega rezultata. Malo vseeno ostaja grenak priokus, ker nam ni uspelo še v tem letu dokončat igrišča z umetno travo, kar bi nam zelo olajšalo delo, ampak če smo do sedaj preživeli bomo še teh par mesecev tudi. Dolgoročno je pa vsekakor največji izziv finančna stabilizacija kluba ter kot sem omenil mladinski pogon.

Športni park je v dosedanjem delu sezone četrti po obisku domačih tekem, več gledalcev beležijo le Koper, Nafta in Gorica. Kako ste zadovoljni s tem?

Nisem sicer vedel za ta podatek, ampak kljub temu sem mnenja da je v prihodnje potrebno še več narediti nekaj v tej smeri. Mogoče imamo visoka pričakovanja že samo zaradi tega, ker vemo kako smo bili sposobni napolniti stadion v času ko smo igrali še v prvi ligi. Vemo da so Beltinci specifično okolje in vemo tudi, kaj je nekdaj oz. še pomeni nogomet v tem okolju. Zato bom rekel da po prvem delu prvensta imam nekako mešane občutke, vsekakor si pa želimo še dvigniti obisk, predvsem pa mogoče v prihodnje vzpodbutiti navijače k še bolj bučnemu navijanju, mogoče celo po dolgem času zorganizirati kako mlado navijaško skupino.