Sreda, 06.06.2018

Šampioni prekmurski! Beltinci!

Žuti so osvojili Bled! Po napeti tekmi so slavili z rezultatom 0:1 in si tako zagotovili drugoligaško vstopnico. Strelec odločujočega zadetka je bil kapetan, Jernej Tkalec, ki je meril v polno v drugem delu povratnega srečanja.

Prva tekma kvalifikacij, ki je bila odigrana v Športnem parku se je končala z neodločenim rezultatom 1:1, kar je pomenilo, da so pred povratnim dvobojem bili v boljšem položaju gostje iz Bleda. Beltinci so tako morali na drugi tekmi dati vsaj en gol in hkrati ne izgubiti. Poraz, ali če bi se tekma končala brez zadetkov, bi pomenilo napredovanje Blejcev, zaradi danega gola v gosteh. Žute je torej čakala težka naloga, saj so se Blejci na prvi tekmi pokazali kot precej neugoden nasprotnik.

Igralci so se na tekmo odpravili z avtobusom, toda pot na gorenjsko ni minila brez zapletov, saj se jim je avtobus v Mariboru pokvaril. Na srečo, je na poti na Bled bil prav tako navijaški avtobus, tako da so igralci pot na gorenjsko nadaljevali skupaj z navijači.

Zlatko Gabor se je odločil za identično postavo kot na prvi tekmi. Tekmo so začeli: Zver, Apatič, Bertalanič, Hartman J., Kotnik, Ropoša, Kristl, Trstenjak, Šnajder, Mauko in Tkalec. Na klopi pa so bili: Vöröš, Ciglarič, Pavel ter Hartman Ž. Na tekmi se je zbralo približno 400 gledalcev, od tega je bilo beltinskih navijačev nekaj več kot 100. Tokrat so navijači, ki se niso odpravili na gostovanje lahko poleg tekstovnega prenosa na naši spletni strani, spremljali še prenos v živo, ki ga je zagotovila NZS.

Tekmo so bolje začeli Beltinci, ki so zapretili že v drugi minuti, ko je po lepi kombinaciji, ter povratni podaji Tkalca s strelom z razdalje poskusil Kristl. Na drugi strani je po dolgi podaji pred gol moral iz svojih vrat Zver. Žuti so začeli prevzemati pobudo na igrišču. Žogo so večino časa zadrževali v svojih nogah, toda niso našli prave poti mimo Blejske obrambe. V 22. minuti so Blejci po izgubljeni žogi Šnajderja izvedli hiter napad. Žoga je prišla do Pašića, igralca ki je zadel že na prvi tekmi, ta je potegnil proti golu, podal mimo Zvera pred prazna vrata, toda Hartman je bil hitrejši od Stanka in poslal žogo v kot. Ta priložnost je Blejce prebudila, saj so po tem poskušali z bolj odprto igro. Tri minute pozneje so domači spet imeli lepo priložnost. Globinsko podajo je lepo sprejel Remškar, vendar zatresel zunanjo stran mreže.

Na drugi strani je na daljšo vratnico lepo podal Kotnik, toda pred Tkalcem je posredoval Varl in žogo poslal v kot. V 38. minuti se je nato zgodila najlepša priložnost na tekmi do tedaj. Po levi strani je prodiral Kristl, izvedel dvojno podajo z Maukom, nato pa zatresel vratnico. Po tej akciji se je začelo obleganje domačih vrat, ki je trajalo do konca prvega polčasa, toda žoga ni našla poti skozi zgoščeno Blejsko obrambo. Domači so uspeli izvesti dva hitra protinapada ter skorajda povedli, toda v prvem je odlično posredoval Zver, v drugem pa je Stanko bil nenatančen.

Drugi polčas se je začel podobno kot se je končal prvi. Žuti so igrali, Blejci pa so se, zgleda zadovoljni z neodoločenim izidom, osredotočili na branjenje ter čakali na svoje priložnosti preko protinapadov. V 55. minuti je obetavno akcijo začel Mauko, ki je podaljšal do Kristla, ta pa lepo podal pred vrata, kjer pa je pred Tkalcem posredoval Varl in poslal žogo v kot. Strel iz kota je izvedel Apatič, gostje so odbili žogo, toda samo do Trstenjaka, ki je po preigravanju podal žogo pred gol. Blejska obramba je nespretno posredovala, do žoge se je dokopal Tkalec in jo z bližine poslal v domačo mrežo, s tem pa poskrbel za navdušenje med beltinskimi navijači. S tem zadetkom so Žuti bili z eno nogo že v Drugi ligi.

Blejci so nato na hitro hoteli priti do izenačujočega zadetka, toda niso uspeli sestaviti konkretnejšega napada. Žuti so s čvrsto postavljeno obrambno linijo brez težav zaustavljali domačine. 15 minut pred koncem srečanja bi lahko Žuti odločili srečanje. Tkalec je pri levem kotu lepo iz igre vrgel kar dva branilca, potegnil proti golu nato pa z izjemno podajo čez domačega vratarja na drugo vratnico, zaposlil Kotnika, ki pa je bil malce prenizek, tako da je žoga zletela čez vrata. Pet minut pozneje je Gabor izvedel prvo menjavo. Igro je zapustil Tkalec, namesto njega pa je vstopil Žiga, mlajši izmed bratov Hartman. Štiri minute pred koncem rednega dela pa je namesto Trstenjaka v igro vstopil Pavel.

Domači so pred koncem tekme postajali vse bolj nervozni, toda začelo jim je zmanjkovati časa za izenačujoči zadetek, s katerim bi izsilili podaljške ter se ohranili v igri za napredovanje. V začetku tretje minute sodnikovega podaljška so po prekršku Pavla, Blejci izvedli prosti strel iz približno 25. metrov. Nevaren strel po tleh je požrtvovalno blokiral Šnajder, v kot pa izbil Apatič.

Beltinski navijači so že vsi bili na nogah in od glavnega sodnika zahtevali da odpiska konec srečanja. Pri izvajanju kota je Blejska vrata zapustil tudi Peruško in se podal na beltinsko polovico, toda Žuti so se uspeli ubraniti in se v 6. minuti podaljška uspeli malce otresti pritiska nogometašev Bleda. Tekla je že 7. minuta podaljša, zadnjega sodnikovega žvižga pa od nikjer. Blejci so uspeli izvleči še en kot. Podajo iz kota so Žuti uspeli izbiti, Grašič je nato slabo podal pred vrata in žoga je končala za vrati. Izvedbo gol avta je Zver prepustil Hartmanu, ki je žogo poslal daleč na nasprotno polovico, glavni sodnik pa je končno, po osmih minutah podaljška, odpiskal konec srečanja.

Začelo se je nepopisno veselje na ter ob igrišču.

Žutim je tako po sezoni, ki se je po prvi tekmi pomladanskega dela že zdela izgubljena, pri 7. točkah zaostanka za prvim mestom, uspelo osvojiti naslov prvaka 3.SNL vzhod en krog pred koncem prvenstva in to na sosedskem derbiju v Odrancih. Po prvi tekmi kvalifikacij so se po neodločenem izidu v Športnem parku, spet znašli v težkem položaju ampak so nato z izjemno požrtvovalnostjo na povratni tekmi uspeli zmagati, osvojili so Bled ter si zagotovili napredovanje v 2.SNL, z zlata vrednim zadetkom Jerneja Tkalca.